Exchange Server

Eredeti Microsoft Exchange Server licenszek hivatalos forrásból, 100% garanciával Vásárolj jogtiszta Exchange szervert otthoni vagy irodai felhasználásra megbízható forrásból!

Helye és szerepe

A Microsoft Exchange Server a Microsoft által kifejlesztett levelező- és naptárkiszolgáló. A megoldás kizárólag Windows Server operációs rendszereken futtatható, szervesen illeszkedve a Microsoft szerveroldali ökoszisztémájába.

A program első verziója egyből az Exchange Server 4.0 nevet kapta, hogy az azt megelőző Microsoft Mail 3.5 utódjaként lehessen pozícionálni. Az Exchange kezdetben az X.400 címtárszolgáltatást használta, de később áttért az azóta is használatban lévő Active Directory technológiára. Az 5.0-s verzióig a Microsoft Exchange Client nevű e-mail klienssel együtt érkezett, de ezt később megszüntették és a termékvonal egyesítésre került a Microsoft Outlook megoldással.

 

Működési modellje, funkciói

Az Exchange Server elsősorban a MAPI nevű saját protokollt használja az e-mail kliensekkel való kommunikációhoz, de válaszolva a felmerülő igényekre, később a POP3, az IMAP és az EAS támogatását is beépítették. A szabványos SMTP protokollt más internetes levelezőszerverekkel való kommunikációra használja a levelek küldése során.

Az Exchange Server helyben telepített szoftverként és szolgáltatásként (SaaS) is licencelhető. Helyszíni formában az ügyfelek ügyfél-hozzáférési licenceket (CAL) vásárolnak; a felhőalapú megoldást tekintve pedig a Microsoft a modellből fakadóan havi szolgáltatási díjat számít fel.

Vegyél helyi telepítést lehetővé tevő licenszet megbízható forrásból: hivatalos licencek 100%-os garanciával!

 

A Microsoft Exchange Server verziói

A jelenlegi aktuális verzió az Exchange Server 2019, amely 2018 októberében jelent meg. A többi Office Server 2019 termékkel (például a SharePoint vagy a Skype for Business) ellentétben az Exchange Server 2019-et a megjelenésekor csak Windows Server 2019 rendszeren lehetett telepíteni, de a 2022 H1 kódnevű frissítés óta az Exchange 2019 a Windows Server 2022 rendszeren is futtatható. 

Az új kiadás egyik legfontosabb jellemzője, hogy először vált telepíthető Windows Server Core-ra. Emellett a Microsoft nyugdíjazta az Exchange Unified Messaging funkcióját, ami azt jelenti, hogy a Skype for Business helyben lévő ügyfeleinek alternatív megoldásokat kell használniuk a hangposta számára, például az Azure felhő hangposta szolgáltatását. Az Unified Messaging továbbra is létezik az Exchange Online-ban, amelyhez Exchange Plan 2 licenc szükséges. Akár 48 processzormaggal és 256 GB RAM-mal való futtatása is támogatott.

Exchange Server nem felhőalapú, lokálisan telepíthető verziója hagyományosan Standard és Enterprise kiszerelésekben kapható, melyhez kiegészítő Exchange Server 2019 User CAL és Exchange Server 2019 Device CAL licenszek vásárlása is elérhető.