Visio

A Microsoft Visio egy professzionális felhasználásra kifejlesztett folyamatábra, diagram és fogalomtérkép készítő vektorgrafikus alkalmazás, a Microsoft Office család része.

A legjobb folyamatábra- és diagramkészítő szoftver

A Visio programot először 1992-ben mutatták be, a Shapeware Corporation nevű cég termékeként, nem sokkal ezután, az ezredfordulón a Microsoft felvásárolta, és azóta is aktívan fejleszti.

A Microsoft két kiadásban teszi elérhetővé a Visio szoftvert, ezek a Visio Standard és a Visio Professional. A két Visio változat igazából ugyanazzal a felhasználói felülettel rendelkezik, de a Professional kiadás további plusz sablonokkal rendelkezik a fejlettebb diagramokhoz és elrendezésekhez, valamint olyan képességekkel, amelyek célja, hogy a felhasználók számára megkönnyítsék a diagramok adatforrásokhoz való kapcsolását és az adatok grafikus megjelenítését.

A Visio Professional mintegy három további diagramtípust, valamint további intelligens szabályokat, érvényesítéseket és egyéb kiegészítő alfolyamatokat (például diagrambontás) is tartalmaz. Természetesen a Professional verzió az Office365 előfizetések kiegészítő komponenseként is elérhető, bár a SzoftverPrémium webáruházban történő Visio licensz vásárlás anyagilag jóval kedvezőbb megoldás lehet számodra.

 

Története

A Visio program a Shapeware Corporation által piacra dobott önálló termékként indult: az 1.0-s verzió 1992-ben jelent meg. Az ezt megelőző, 0.92-es verzió demóját még ingyenesen terjesztették floppylemezen, a Microsoft Windows rendszerek készenléti állapotának kiértékelő segédprogramjával együtt.

A Microsoft 2000-ben felvásárolta a Visio-t, és Microsoft Office alkalmazássá alakította át, de a Microsoft Projecthez hasonlóan hivatalosan soha nem került be egyetlen Office csomagba sem. A Microsoft a Visual Studio .NET 2003 és a Visual Studio 2005 egyes kiadásaihoz viszont mellékelte a Visio for Enterprise Architects kiadását.

A program 2010-ben kezdte el használni a Microsoft Office rendszerből ismert szalagokat felhasználói felületén. A Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access és Outlook programokban ugye először a Microsoft Office 2007 kiadásával jelentek meg először ezek a szalagok. Így az Office-t a Visio is követte pár év múlva ezen a téren.

 

A Microsoft Visio funkciói

Dolgozz vizuálisan bárhonnan, bármikor: szól a Visio szlogenje. Fedezd fel és alakítsd ki könnyedén az adatok felhasználásának és vizualizálásának új módjait, hogy a legjobb ötleteid életre kelhessenek!

Legyen szó folyamábrákról, diagramokról, infógrafikákról vagy fogalomtérképekről (flowchart, diagrams, infographics, concept map) a szoftver innovatív megoldásokkal szolgálja ki legmerészebb igényeidet is, továbbá rengeteg kész sablon és több ezer testreszabható alakzat segítségével könnyíti meg és teszi szórakoztatóvá a különféle vizuális megjelenítések létrehozását.

Ha munkád során fontos szerepet tölt be a vizualis ábrázolás és folyton olyan absztrakt ábrákat készítesz, mint a diagramok, infografikák, alaprajzok és folyamatábrák, akkor az asztali, telepített verziójához való licenszvásárlás kiváló befektetés lesz számodra, hiszen biztosan kihasználod majd ennek a professzionális vektorgrafikus ábrakészítő szoftvernek a tudását.