Blog

Windows 11 telepítése - Így csináld

2022.11.07 00:00
Windows 11 telepítése - Így csináld

Hogyan kell telepíteni a Windows 11-et?

A Windows 11 telepítése szerencsére már egészen felhasználóbarát, így biztosan Te is meg fogsz birkózni a feladattal! Ha egy vadiúj PC-re vagy laptopra szeretnéd feltenni a rendszert, akkor talán még egyszerűbb dolgod van, hiszen nem kell adatmentéssel sem foglalkoznod, ahogyan a korábbi telepített programjaid migrációja sem igényel külön odafigyelést.

Mielőtt nekiállnál a telepítésnek, fontos, hogy beszerezz egy eredeti Windows 11 licencet, például a garantáltan megbízható Szoftverpremium webáruházból. Az itt elérhető hivatalos Windows 11 licencek közül kell kiválasztanod, hogy melyik verziót részesíted előnyben.

Miután megvetted a Microsoft legfrissebb operációs rendszerét, e-mailben értesítést kapsz a további teendőkről: a telepítőállományt közvetlenül a Microsoft szerveréről töltheted majd le, melynek segítségével létrehozhatsz egy bootolható adathordozót, aminek a birtokában már indulhat is a telepítés!

Hogyan kell Windows 11-et telepíteni régi gépre?

Ha egy régebbi, meglévő gépre telepítenéd a friss oprendszert, amin mondjuk még Windows 8 vagy Windows 10 fut, akkor lehetőséged van a meglévő operációs rendszeren belülről kezdeményezni a telepítést, egyfajta frissítésként. Ennek vannak előnyei és hátrányai is, Neked kell mérlegelni, hogy amennyire lehet szeretnéd átvinni az új környezetbe meglévő programjaidat és a fájljaidat külön adatmentési kör nélkül, vagy különféle okok miatt éppen pont arra törekszel, hogy egy szűzen telepített Windows-zal tudj majd dolgozni.

A másik fontos körülmény a régebbi gépek esetében a rendszerkövetelmények ellenőrzése, hiszen nem minden régebbi hardvereszköz alkalmas feltétlenül a Windows 11 futtatására, ezért, ha nem akarsz pórul járni, akkor mindenképpen csekkold a kompatibilitást. A legkritikusabb pont általában a TPM chip megléte szokott lenni.

 

 

Windows 11 telepítése nem kompatibilis gépre

Szomorú, de a Windows 11 telepítése nem ajánlott olyan gépekre, amelyek nem felelnek meg a Windows 11 minimális rendszerkövetelményeinek. Ha mégis úgy döntesz, hogy a Windows 11-et nem kompatibilis gépre telepíted, akkor bizony el kell fogadnod, hogy akár komoly kompatibilitási problémák is felléphetnek.

Ha ilyen gondokkal szembesülsz, akkor jobban jársz, ha nem erőlteted a témát és inkább beszerzel egy régebbi Windowst, például a Windows 10-et (persze csak akkor, ha ennél régebbi meglévő rendszerről váltanál). Ha mindenképpen ragaszkodnál a Windows 11 telepítéséhez, akkor bizony könnyen előfordul, hogy le kell cserélned a géped.

Windows 11 telepítése TPM nélkül

A Windows 11 telepítése során sokan eljátszanak a gondolattal, hogy megpróbálják kijátszani az elvárt TPM chip meglétét, erre ugyan megvan a technikai lehetőség, de nem javasolt élni vele, hiszen nem véletlenül szerepel ez a feltétel a telepítési követelmények között.

A Microsoft nem ajánlja a Windows 11 telepítését olyan gépekre, amelyek nem felelnek meg a Windows 11 minimális rendszerkövetelményeinek, ugyanakkor a hivatalos weboldalukon közlik az eljárást hogyan lehet a TPM 2.0 modul nélkül is felrakni a rendszert. Ha úgy döntesz, hogy olyan eszközre telepíted az Windows 11-et, amely nem felel meg a követelményeknek, akkor létrehozhatod az alábbi beállításkulcs-értékeket, és megkerülheted a TPM 2.0 (legalább TPM 1.2 szükséges) és a processzorcsalád, illetve -modell ellenőrzését:

    • Beállításkulcs: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup
    • Név: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU
    • Típus: REG_DWORD
    • Érték: 1