Windows

A Microsoft Windows a Microsoft vállalat által gyártott operációs rendszerek családja, valamint az ezekbe épített többfeladatos grafikus felhasználói felületei és bizonyos mobiltechnológiái. A Windows szó és logó a Microsoft tulajdona és védjegyei. A Windows operációs rendszerek szabványos felületet biztosítanak, amely legördülő menük, ablakok és mutatóeszköz, például egérre alapszik.

A legtöbb magyar nyelven is megjelent az első magyar nyelvű verzió 3.1 volt és azóta szinte minden verzió megjelent magyarul is. Az operációs rendszer Vista verziója összesen 37 verzióban érhető el 35 nyelven. A Microsoft által kiadott operációs rendszerek birtokolják a piac több mint 90%-át.

A Windows operációs rendszerek alapfilozófiája a népszerűség, a könnyű kezelhetőség és a minden egyben filozófia. A rengeteg beépített böngésző, médialejátszó, alkalmazás, amely legalábbis szándéka szerint magára vállalja a telepítést, karbantartást és menedzselést a felhasználó válláról, és biztosítja a számítógép széleskörű használatát még informatikában járatlan felhasználók számára is. A Windows operációs rendszerek egy része azonban sok kritikát kapott, részben bizonyos tervezési hibák, részben a Microsoft üzletpolitikája miatt.

A Microsoft elkezdte fejleszteni ablaktechnikán alapuló Windows rendszerét az Apple operációs rendszerének alapötlete alapján. A rendszer a DOS után forradalminak számított, sikerét a versenytársakhoz képest alacsony árának köszönhette. Az 1.0 után igazi szenzáció volt a 3.0-s rendszer megjelenése, amikor a konkurencia kis híján csődbe ment.

A ma már kevéssé ismert Windows 1.0 felületet a Microsoft fejlesztette ki a Xerox által kidolgozott koncepciók alapján, amelyben részben lemásolták az Apple jelenleg használt operációs rendszerének működését. A fejlesztés jelentős része más cégek által kifejlesztett technológia felhasználásán alapszik akár azért, mert a technológia nem volt szabadalmaztatott, vagy azért, mert az érintett cégeket felvásárolták.

A kezdeti 16 bites verziók 1.0-3.1, és a kezdeti nem NT alapú 32 bites verziók mint például a  Windows 95, Windows 98, Windows ME esetében a kényelmet és a teljesítményt tartották fontosnak a biztonsággal szemben. Ezeknek a verzióknak nem volt kifinomult jogosultsági rendszere. A Windows NT vonal kliensekre szánt tagjai Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11 már fokozatosan egyre több biztonságra irányuló funkciót tartalmaznak.