Blog

Windows Defender - Így kapcsolhatod ki

2022.11.04 00:00
Windows Defender - Így kapcsolhatod ki

Mi a Windows Defender?



A Microsoft Defender (korábbi nevén Windows Defender) a Microsoft Windows rosszindulatú szoftverek elleni összetevője. Először letölthető, ingyenes kémprogram-ellenes programként jelent meg a Windows XP-hez, majd a Windows Vista és a Windows 7 rendszernek már beépített részévé vált a program. Később teljes értékű vírusirtó programmá fejlődött, a Windows 8 és későbbi verziókban a Microsoft Security Essentials helyébe lépett.



A Windows Defender segít megvédeni számítógépünket a potenciálisan veszélyes alkalmazásoktól, fájloktól, webhelyektől és letöltésektől, testreszabható védelmi beállításokkal rendelkezik.



Bár még mindenki Windows Defenderként emlegeti a Microsoft Windowsba épített védelmi szoftverét, valójában a cég 2020-ban átkeresztelte azt (több más termékéhez hasonlóan) Microsoft Defender-re.



Honnan tölthető le? – a Windows Defender letöltése



A Windows Defender letöltése egy illúzió csupán, hiszen ahogyan az elején már volt róla szó, a Microsoft Defendert valójában nem kell letöltened sehonnan, hiszen ha eredeti Windows licenszet vásároltál, akkor teljesen legálisan használod a programot, és a frissítések is folyamatosan eljutnak hozzád.



A Windows 11-be épített Microsoft Defender átfogó és erős védelmet nyújt a rosszindulatú programok ellen, és eredeti Windows licensz birtoklása esetén teljesen ingyenes. A Microsoft javasolja is a felhasználóknak, hogy ezt használják alapértelmezett rosszindulatú szoftverek elleni programként.



Windows Defender bekapcsolása



A Windows Defender irányítása az egyes Windows verziók esetén picit máshol található:



Windows 11 esetén nyisd meg a Beállításokat, azon belül válaszd ki az Adatvédelem és biztonság menüpontot, majd kattints a Windows biztonsága, majd a Vírus- és fenyegetésvédelem, aztán a Vírus- és fenyegetésvédelmi beállítások pontra, majd végül kapcsold be a Valós idejű védelmet.



A Windows 10 esetében a folyamatosan érkező kisebb-nagyobb frissítések az idő előrehaladtával valamelyest átszabták az operációs rendszert, de az újabb verziók esetén is hasonló útvonalon találod a Windows Defender beállításait, mint a legújabb Windows 11-nél. Ha elakadsz, akkor érdemes rákeresni Youtube-on, mert számos ismertető videót találhatsz a témában.



Windows Defender kikapcsolása



A Windows Defendert kikapcsolni igazából ugyanott tudod, ahol bekapcsoltad. Emellett mutatunk egy alternatív módszert is, ha nem akarod a Windows fél menürendszerét végigkattintgatni. Az alábbi lépéseket követve szükség esetén átmenetileg kikapcsolhatod a Microsoft Defender vírusvédelmét. Ne feledkezz meg róla azonban, hogy ilyenkor a géped sebezhetőbbé válik!



Válaszd ki a Start gombot, majd a keresés mezőbe írd be, hogy Windows biztonság, ezután válaszd ki a megfelelő találatot, majd kattints a Vírusvédelem, majd a Beállítások csoportban a Beállítások kezelése menüpontra.



A Valós idejű védelem beállítási résznél a kapcsolót átállíthatod Ki értékre. Vedd azt is figyelembe, hogy az ütemezett vizsgálatok továbbra is le fognak futni, ugyanakkor a Windows Defender kikapcsolásával a letöltött vagy telepített fájlok nem lesznek megvizsgálva a legközelebbi ütemezett vizsgálatig.