Blog

Windows 10 automatikus frissítés - Így kapcsold ki

2022.08.29 00:00
Windows 10 automatikus frissítés - Így kapcsold ki

Miért fontos a Windows frissítése?



Először is szögezzük le, hogy a Windows automatikus frissítés funkciója alapvetően egy hasznos képesség, hiszen csak így lehet mindig naprakészen tartani a géped. A frissítések megvédik az operációs rendszeredet az újonnan felfedezett biztonsági rések befoltozása révén, illetve vadonatúj funkciókat adnak a rendszerhez.



Ennek fényében az esetek 99%-ban javasolt bekapcsolva tartani a Windows 10 automatikus frissítés funkcióját. Továbbmegyünk: ha Windows 10 Home verziót használsz, akkor a Windows 10 frissítés kikapcsolása egyáltalán nem fog sikerülni, ilyenkor a biztonsági frissítések mindenképpen települnek. A Windows 10 Enterprise és Pro változatoknál van csak lehetőséged kikapcsolni a Windows 10 automatikus frissítését.



A maradék 1%-ba olyan esetek tartoznak, mint a Windows 10 frissítés hiba esetén történő kikapcsolása, vagy egy nem kompatibilis illesztőprogram elkerülése. A Windows Update kikerülésére akár azért is szükség lehet, mert az alkalmazott frissítés működésképtelenné tenné valamely telepített programot.



Az automatikus frissítés késleltetése



Az automatikus frissítések késleltetése nem jelenti azok teljes kikapcsolását, csupán a ideiglenes kikerüléseket.



Ehhez a Gépházban a „Frissítések elhalasztása” opciót kell kipipálnod a Windows 10 Pro és Enterprise esetében, ilyenkor az egyes frissítések és az új Windows-szolgáltatások akár több hónapon keresztül nem lesznek letöltve és telepítve a gépedre. A frissítések ilyenformán való elhalasztása a biztonsági frissítéseket ugyanakkor nem érinti. 



Milyen veszélyei vannak a frissítések kihagyásának?



Az automatikus frissítés nem véletlenül része az operációs rendszernek, hiszen a Microsoft csak így tudja számodra biztosítani a legfrissebb biztonsági javításokat. Ezért általánosságban azt javasoljuk, hogy hagyd bekapcsolva a frissítéseket.



Korábban olyan fontos, mérföldkőnek számító frissítések is ezen keresztül érkeztek meg a felhasználók számítógépeire, mint a Windows 10 1903 frissítés vagy a Windows 10 20H2.



Ne feledd, hogy hosszan visszatartott vagy éppen teljesen kikapcsolt frissítések mellett védtelen marad a géped és könnyen a rosszindulatú támadók vagy a kártékony szoftverek céltáblájává válhatsz…



3 tipp a Windows 10 automatikus frissítésének kikapcsolására



Az első és legegyszerűbb tipp tulajdonképpen a fentebb ismertetett halasztás funkció alkalmazása, míg a másik kettő valódi kikapcsolást jelent.



A frissítések kivédése érdekében trükközhetsz a Windows wifi beállításaival: ha forgalmi díjas kapcsolatot állítasz be az interneteléréshez, akkor a gép tényleg csak a legkritikusabb frissítéseket fogja letölteni, hogy így szorítsa le az adatforgalmat.



Ehhez csak annyi a feladatod, hogy a wifi beállításoknál bejelölöd, hogy a csatlakoztatott wifi hálózat forgalmi díjas, így a Windows azt hiszi majd, hogy nem szabad letöltenie a legújabb frissítéseket. Ugyanakkor, ha bármikor Ethernet kábellel csatlakoznál az internetre, akkor az oprendszer egyből elkezdi letölteni a frissítéseket.



Ha biztosra akarsz menni, akkor a Te módszered a harmadik tippünk lesz a Windows Update szolgáltatás végleges letiltására vonatkozóan.



Írd be a Futtatás ablakba (Windows gomb+R billentyű) a services.msc parancsot. A szolgáltatások táblázatában keresd meg a Windows Update tételt, majd kattints jobb gombbal rá és válaszd ki a Tulajdonságok menüpontot. Az ablakban kattints a Leállítás gombra (alul középen keresd), majd a gomb felett az Indítás típusa legördülő listából válaszd ki a Letiltva opciót! Végül az OK gombbal hagyd jóvá a beállítást és indítsd újra a Windowst.