Blog

Windows 11 vs Windows 10 – Megéri váltani?

2022.07.28 00:00
Windows 11 vs Windows 10 – Megéri váltani?

Bevezetés a Windows 11 világába



Lassan a Windows 11 is egy éves lesz, így érthető módon egyre jobban nő a piaci részesedése. A Windows 8.1 támogatásának jövő januári megszűnése tovább fokozza az új operációs rendszerre való váltók számát.



Ha Windows 8.1-et, vagy még ennél is régebbi oprendszert használsz, akkor valójában nem kérdés a váltás létjogosultsága. Na de mi a helyzet akkor, ha Windows 10 fut a gépeden? Biztosan felmerül benned is a kérdés, hogy ilyenkor is érdemes áttérni a legfrissebb Windowsra? Írásunkban megpróbáltuk összeszedni a pro és kontra érveket egy többszempontú összehasonlításon keresztül.



Windows 11 és Windows 10 rendszerkövetelmények összehasonlítása



Talán nem ér meglepetésként, hogy vásárlás előtt mindenképpen szükséges ellenőrizni a Windows 10, illetve a Windows 11 rendszerkövetelményeit. Az operációs rendszer kompatibilitása az általános gépigény ellenőrzése mellett a Windowsok által támogatott processzorok azonosítását is magában foglalja.



Általánosságban elmondható, hogy alapvetően mind a Windows 10, mind a Windows 11 futtatása lehetséges egy átlagos modern PC-n vagy laptopon, ugyanakkor a két verzió kiadása között eltelt 6 év nyilván észrevehető az elvárt hardverkövetelmények tekintetében. A Windows 11 esetében a legszűkebb keresztmetszetet általában a TPM támogatás megléte vagy hiánya, illetve annak pontos verziója jelenti.



A Windows 11 és Windows 10 rendszerkövetelményeinek összehasonlítása az alábbiak szerint alakul:



 



  Windows 10 gépigény Windows 11 gépigény 
Processzor: 1 GHz vagy gyorsabb 1 GHz vagy gyorsabb (>2 mag 64 bites processzoron)
Memória: 1 GB (32 bites operációs rendszer) ill. 2 GB (64 bites operációs rendszer) 4 GB
Tárhely: 16 GB (32 bites operációs rendszer) és 32 GB (64 bites operációs rendszer) 64 GB vagy nagyobb merevlemez
Grafikus képességek: DirectX 9 vagy újabb WDDM 1.0 illesztőprogrammal DirectX 12 vagy újabb DirectX 12-vel kompatibilis grafikus kártya WDDM 2.0 illesztőprogrammal
Megjelenítés: minimum 800x600 px felbontás 720p HD kijelző, legalább 9 colos képátlóval, színcsatornánként 8 bit színnel

 

 

 

Windows 11 és Windows 10 funkciók összehasonlítása



A felhasználói felület tekintetében a Windows 11 egy vadonatúj, talán leginkább a megszokott Macintosh élményhez hasonló kezelőfelületet próbál meghonosítani a Windows termékvonalon.



Az új oprendszert kifejezetten letisztult dizájn jellemzi, lekerekített sarkokkal és pasztell árnyalatokkal. A Windows 11-ben az ikonikus Start menü is a képernyő közepére költözik a tálcával együtt, persze ha szeretnéd ezeket visszahelyezheted a bal oldalra, ahogy a Windows 10-ben már megszoktad.



A Windows 10-hez képest korszakalkotó új funkciónak számít az Android alkalmazások megvalósult integrációja. A Windows 11 minden további nélkül képes az Androidos alkalmazások futtatására, ezek a Microsoft Store-on vagy az Amazon Appstore-on keresztül érhetők el. Biztosan te is elgondolkoztál már rajta, hogy milyen hasznos volna, ha kedvenc telós appjaidat Windowsra is tudnád telepíteni. Felmerések szerint felhasználók tömegei régóta vártak már erre az új képességre, amely egy újabb lépést jelent a mobilok és a laptopok összeolvadása felé.



Windows 11 és Windows 10 árak összehasonlítása



Na és végül persze az árak összehasonlítása sem maradhat el! Biztosan szeretnéd tudni, hogy a régebbi Windows 10 az olcsóbb, vagy éppen a friss Windows 11-et kapod meg kevesebb pénzért?



Ha a Szoftverprémiumon elérhető kedvező árak alapján hasonlítjuk össze a legelterjedtebb verziónak számító Windows 10 Professional licence árát a Windows 11 Professional vételárával, akkor nagy meglepetésre ugyanannyiba kerül mindkét verzió.



Sőt igazából ugyanezt tapasztaljuk a valamelyest kisebb tudású Windows 10 Home és a Windows 11 Home esetében is. Jelen árazás szerint az összes felsorolt Windows 10 és 11 verzió igen kedvező áron, egészen pontosan egységesen 8.990 forintos áron kapható.



Mindezek fényében, ha számítógéped alkalmas a Windows 11 futtatására, és a jövőre is szeretnél gondolni, akkor összehasonlításunk alapján leginkább a Windows 11 Professional eredeti licenszébe érdemes beruháznod.