Blog

Windows 11 Home vs Pro - Különbségek a két rendszer között

2022.08.01 00:00
Windows 11 Home vs Pro - Különbségek a két rendszer között

Kinek ajánlott a Windows Home?



Az otthoni felhasználóknak szánt asztali számítógépeket és laptopokat általában a Windows 11 Home előtelepített verziójával értékesítik a nagyobb iparági szereplők. Ez a Windows verzió a legtöbb otthoni felhasználó számára megfelelő funkcionalitást nyújt a mindennapi tevékenységekhez, ugyanakkor az operációs rendszer kezelését sem bonyolítja túl felesleges funkciókkal. A sokszor csak céges környezetben fontos és szükséges tudásokat sokan úgysem használnának ki.



Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a Windows 11 Home az egyik legszélesebb körben elterjedt változat, ha általános, otthoni célú felhasználásról beszélünk. Az átlagos felhasználók számára a Windows 11 Home is minden szükséges funkciót tartalmaz. 



Miben jobb a Windows Pro?



A Windows 11 Pro a Home változathoz képest olyan extra képességeket tartalmaz, amelyek a vállalati rendszergazdák számára lehetővé teszik a csoportos házirendek beállítását, illetve az operációs rendszer és az alkalmazások frissítésének pontos módját és időpontját. Ezek a funkciók az erőforrások megfelelő menedzselése szempontjából megkerülhetetlennek számítanak. Az ilyen plusz funkciók különösen akkor lényegesek, ha a felhasználók adatait és biztonságát tömegesen szükséges kezelni.



Ha adatvédelemről és biztonságról van szó, akkor a Windows 11 Pro egyébként is komolyabb és fejlettebb lehetőségeket tartogat ezen a téren: támogatja például a Bitlocker Device Encryptiont, amely lehetővé teszi a helyi lemezek vagy akár a hordozható meghajtók titkosítását is.



A Windows Pro megvásárlásával egyúttal megúszhatod az egyes Home telepítésekre jellemző, lebutított „S Mode” jelentette korlátokat, amely főként biztonsági okokból akadályozhat a komolyabb munkavégzésben, hiszen a Microsoft Store-on kívül más forrásból nem telepíthetsz alkalmazásokat, illetve kötelezően a Microsoft Edge webböngésző használatát írja elő.



A Windows 11 Professional megvásárlásával garantáltan egy teljes értékű operációs rendszer birtokosa leszel, amelynek ár/érték arányban nincsen párja a piacon.



Windows 11 Home és Pro rendszerkövetelmények összehasonlítása



A Windows 11 Home és Pro rendszerkövetelményei teljesen megegyeznek, tehát nem ez fogja eldönteni, hogy melyik rendszert fogod választani.



Ezzel együtt is különösen fontos, hogy vásárlás előtt teljeskörűen ellenőrizd a Windows 11 gépigényét saját számítógéped vonatkozásában! A Windows 11 kompatibilitás ellenőrzése az általános elvárások összevetése mellett a Windows 11 által nem támogatott processzorok kiszűrését is jelenti, amelynek elsősorban a TPM 2.0 képességek miatt van jelentősége.



A Windows 11 Pro és Home közös gépigénye az alábbiak szerint néz ki:




    • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC).

 

    • Memóra: 4 GB.

 

    • Tárterület: Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz.

 

    • Rendszerfirmware: UEFI, biztonságos rendszerindítás.

 

    • TPM: Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0.

 

    • Grafikus kártya: DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal.

 

    • Kijelző: Legalább 9” képátlójú, színcsatornánként 8 bites, nagy felbontású (720p) kijelző.

 

    • Internet: A Windows 11 Home kiadás használatához internetkapcsolat és Microsoft-fiók szükséges. A Windows frissítések telepítéséhez, valamint bizonyos funkciók letöltéséhez és használatához valamennyi Windows 11 verziónál internethozzáférésre van szükség.




Windows 11 Home és Pro funkciók összehasonlítása



A Windows 11 Home és Pro teljes funkcionalitásáról, illetve ezek különbségeiről elsősorban a Microsoft megfelelő oldalain érdemes tájékozódnod, hiszen a gyártó minden részletre kiterjedően összehasonlítja a két operációs rendszer verziót.



Dióhéjban csak néhány, a Pro verzióra jellemző képességet emelnénk ki: Windows információvédelem (WIP), hozzárendelt hozzáférés, dinamikus üzembe helyezés, csoportházirend, kioszk üzemmód, BitLocker eszköztitkosítás, Microsoft Store for Business, mobileszköz-kezelés, Active Directory támogatás, Windows Update for Business.



Windows 11 Home vs Pro árak összehasonlítása



Az árak tekintetében ugyanaz a helyzet, mint a rendszerkövetelmények esetében! A Szoftverprémiumon nincs különbség a két termékváltozat árazásában, ugyanannyiért megkaphatod a többet tudó Windows Pro-t is, mint a Home változatot.



Mérlegelj tehát a fentiek alapján, és vásárolj mihamarabb jogtiszta Windows 11 Pro vagy Home licencet hivatalos forrásból, akár otthoni, akár céges használatra, teljes garanciavállalás mellett!