Blog

Office 2021 vs Office 2019 - Miben különbözik a két évjárat?

2022.08.22 00:00
Office 2021 vs Office 2019 - Miben különbözik a két évjárat?

Miért ad ki háromévente új Office-t a Microsoft?



Ha megnézzük az utolsó öt Office kiadást, akkor láthatjuk, hogy a Microsoft nagyon szigorúan tartotta magát a hároméves termékciklushoz: Office 2010, Office 2013, Office 2016, Office 2019, Office 2021



Biztos Te is kíváncsi vagy rá, hogy mi indokolja a három évenkénti új kiadásokat. Egyes elképzelések szerint a cég leginkább a profitra hajt, ugyanakkor szakmailag nehezen vitatható, hogy a változó környezet, a hardverelemek és az operációs rendszerek folyamatos fejlődése miatt a felhasználói szoftvereknek is tartania kell az iramot folyton átalakuló világunkban.



Ennek megfelelően az új Office verziókba folyamatosan újabbnál újabb fejlesztések kerülnek, bővítve és megújítva az addigi funkcionalitást. Ha két egymás utáni Office verziót hasonlítunk össze, akkor általában nem annyira szembeötlő a különbség, de ha például 2-3 verziót kihagyunk, és mondjuk az Office 2010-et hasonlítanánk az Office 2021-hez, akkor már sokkal nagyobb volna a különbség.



Milyen újdonságok kerültek az Office 2021-be?



Ha az utolsó két kiadott verziót, azaz a még mindig kapható Office 2019-et hasonlítjuk össze a legfrissebb Office 2021-el, akkor bár kevesebb különbséget tapasztalunk, ugyanakkor még így is találkozni fogunk jó néhány kényelmi illetve funkcionális fejlesztéssel, amely alapján meggyőzőbb lesz az újabb programcsomag beszerzése.



Ez utóbbiak közé tartoznak a továbbfejlesztett együttműködési eszközök: a fejlett társszerzőségi funkciók által sokkal hatékonyabban tudsz majd együtt dolgozni a partnerekkel, legyen szó szövegszerkesztésről, vagy akár táblázatkezelésről.



Sokat fejlődött a korrektúra és a dokumentumok megjegyzésrendszere is: most már csak rajtad múlik, hogy mikor küldesz megjegyzéseket a társszerzőknek, így igazán hatékonyan dolgozhatsz majd a Word, az Excel és a PowerPoint közötti egységes megjegyzési rendszerrel. Emellett persze azt is valós időben láthatod, hogy éppen ki dolgozik az adott dokumentumon.



Fejlett kényelmi funkciók az Office 2021-ben



Az új Office-ba több mobilbarát funkció is beépítésre került: ilyen a modernebb dizájn, amely lapos megjelenést és érintésbarát felhasználói felületet jelent. A mobilbarát dizájn egyik legnagyobb változása a továbbfejlesztett fülrendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összetartozó lapokat csoportosítsanak és így összetettebb munkafolyamatokat hozzanak létre. Ezáltal is gyorsabban lehet navigálni a kapcsolódó feladatok között.



Az új dizájnfunkciók közé tartozó az érzékenyebb felhasználói felület ugyanezt a célt szolgálja: lehetővé teszi a felhasználók számára a könnyű navigációt és az adatokhoz való egyszerűbb hozzáférést. A Word-be is megérkezett a szemkímélő sötét üzemmód, amely az éjszakai munkavégzést teszi jóval kényelmesebbé.



Emellett a teljesség igénye nélkül további szabadkézi műveletek és mozgásgrafikai lehetőségek, új adattípusok és függvények, kiterjedt fordítási és szerkesztőeszközök és számtalan a mindennapi használatot megkönnyítő funkciók kerültek még be az Office 2021-be. Elmondható, hogy az egyes Office programkomponensek általános teljesítménye és stabilitása is óriásit javult.



Használd intuitív módon az új Office 2021-et!



Új mesterséges intelligencia funkciók jelentek meg: annak érdekében, hogy a programokat a lehető leghatékonyabban tudd használni, a Microsoft új mesterséges intelligencia (AI) funkciókkal egészítette ki az Office 2021-et. Ilyen például a helyzetérzékeny, releváns tartalmak javaslatára való képesség, amely arra szolgál, hogy a felhasználók időt takarítsanak meg és gyorsabban találják meg a releváns tartalmakat. 



Hasonló célokat szolgál az okosabb keresés és a fejlettebb indexelés: a keresési és indexelési funkciókat jelentősen továbbfejlesztették az Office 2021-ben, hogy segítsék a felhasználókat a releváns tartalmak megtalálásában. Az mesterséges intelligencia funkciók a keresési és indexelési képességekkel kombinálva az Office 2021-et a korábbinál is intuitívabb eszközzé teszik.



Végül, a korábbi verzióhoz képest sokat fejlődtek a biztonsági funkciók is, hogy még inkább segítsék a felhasználókat adataik védelmében. Az új funkciók közé tartozik a robusztusabb engedélyezési rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a számítógépükön lévő bizonyos fájlokat és mappák védelmét szelektíven szabályozzák.