Blog

Windows telepítése pendrive-ról - Így csináld

2022.10.04 00:00
Windows telepítése pendrive-ról - Így csináld

Telepítettél már Windowst pendrive-ról? Ha még nem akkor írásunk Neked szól! Egyszerűbb, mint gondolnád.



Mi a veszélye, ha pendrive-ról telepítünk?



A legnagyobb veszélyt azt jelenti, hogy biztosan megbízható forrásból szerzed-e be a telepítéshez szükséges „alapanyagokat”. A Windows (legyen szó akár a Windows 7 telepítés pendrive témáról, vagy bármelyik újabb társáról) USB-s telepítéséhez kétféle digitális állományra lesz szükséged: a Windows telepítő ISO fájljára és egy olyan szoftverre, amely ebből bootolható pendrive-ot készít a telepítéshez.



A Windows telepítő letöltését legjobb, ha a licenszvásárlással indítod, a lehetőségeket és árakat illetően errefelé tájékozódhatsz. A hivatalos licensz megvásárlása után e-mailben tájékoztatást kapsz, hogy hogyan töltheted le a hivatalos Microsoft szerverről a Windows ISO fájlt, amire szükséged lesz a bootolható pendrive előállításához. Ha így jársz el, akkor a telepítőd biztosan rendben lesz.



A másik komponens, amire szükséged lesz egy olyan segédprogram, ami a Windowst USB drive-ról is telepíthetővé teszi, így a pendrive-ról történő Windows 7, 8, 10, 11 telepítés tulajdonképpen igazán egyszerűvé válik. Persze itt is fontos, hogy megbízható segédprogramot használj a bootolható pendrive készítéséhez, persze nem elég a jó választás, a rendes helyről való letöltés legalább ennyit számít!



Hogyan lehet Windowst telepíteni pedrive-ról?



Mi sem egyszerűbb: mondaná az egyszeri rendszergazda. Szerencsére tényleg sokat egyszerűsödött a dolog az elmúlt években. A Windows 10 pendrive-ról való telepítéséhez már a Microsoft is kijött egy megfelelő szoftvereszközzel, ez a Windows 10 Media Creation Tool névre hallgat, ahogyan a Windows 11 pendrive-os telepítéséhez szintén elérhető egy kényelmes és hivatalos megoldás a Microsofttól.



Elsősorban ezek használata javasolt biztonságos mivoltuk miatt, ahogyan esetleg szóba jöhet még a Universal USB Installer vagy a Rufus megfelelő megoldása is. Miután megvan a megfelelő bootolható eszközöd, akkor már indulhat is a Windows telepítés pendrive-ról! De nézzük előbb mit is kell tenned egy ilyen „csoda-pendrive” birtoklásához!



Hogyan futtassunk Windowst pendrive-ról?



Ehhez első lépésben csatlakoztass egy elegendő kapacitással rendelkező pendrive-ot a gépedhez, mielőtt bármit tennél, formázd le. Ezután a Microsoft kapcsolódó oldaláról töltsd le a fentebb említett eszközök egyikét attól függően, hogy melyik Windows verziót szeretnéd pendriveról telepíteni, vagy alternatív megoldásként használd az ajánlott általános eszközök egyikét.



Akármelyiket is választottad a megjelenő ablakokban az instrukciókat követve létre kell hoznod egy telepítési adathordozót, ennek típusa értelemszerűen USB flash drive legyen. A használt speciális szoftverek megfelelően felkészítik a pendrive-ot a feladatra.



A következő lépésben egy újraindítás után a bootolást erről a pendrive-ról kell majd kezdeményezned: ehhez a meghajtók bootolási sorrendjét valószínűleg át kell majd állítanod, amelyet a géped BIOS-ában tudsz megnézni.



Ha ezzel is megvagy, akkor a pendrive bedugása és a gép újraindítása után már indul is a Windows telepítése, amely során már csak követned kell a képernyőn megjelenő utasításokat. Ugye, hogy nem is bonyolult?