Windows XP

A Microsoft Windows XP eredeti nevén Whistler a Microsoft Windows operációs rendszer egy változata. A 2001. október 25-én megjelent két alapváltozat (Professional és Home Edition) magyar nyelven is kiadásra kerültek. A Windows XP-vel a Microsoft egyesítette a fogyasztói és üzleti operációs rendszer vonalait a Windows 2000 alapkód körül egyesítve ezeket. A terméktámogatás 2009 áprilisáig tartott, a home és professional verziók esetében pedig 2014. április 8-ig nyújtott támogatást. Egyes országokban mint például Dél-Koreában még mindig gyártják különböző licencszerződések alapján. A StatCounter 2021 júniusi adatai szerint a számítógépek 0,59%-án van használatban Windows XP.

A terméknévben szereplő XP az angol "experience" szóra utal, és így a Windows XP felhasználóinak kínált innovatív élményeket szimbolizálja. A Windows XP új, feladatalapú, kissé leegyszerűsített grafikus felhasználói felülettel rendelkezik. (Luna) 

A start menüt és a keresési megoldást újratervezték, és számos vizuális effekt került be az operációs rendszerbe. A Windows XP beépítetten kezeli a „Vizuális stílusok” használatát, de ezeket a Microsoftnak digitálisan alá kell írnia ahhoz, hogy működjenek. A Windows XP alapértelmezés szerint két vizuális stílussal rendelkezik (amely három különböző színsémára állítható be). A korábbi Windows 2000-hez hasonló megjelenés is választható. Az alapértelmezett háttérképe a Lanka. Széles körben Bliss néven ismerik.

A Microsoft 2014. április 8-án megszüntette az operációs rendszer támogatását. Ez azt jelenti, hogy nem lesz több biztonsági és stabilitási frissítés, de a rendszer továbbra is használható lesz. Ugyanakkor a Microsoft azt tervezte, hogy a Security Essentials víruskereső rendszere sem kap frissítéseket, ha XP-re van telepítve. Ezt később visszavonták, és további másfél évig 2015. július 14-ig támogatták az elavult rendszer felhasználóit. Az életciklus végén a kínai kormány terméktámogatás kiterjesztését kérte a Microsofttól, mivel Kína a közelmúltban 160 millió dollárt költött az XP legalizálására állami gépeken, és nem terveznek újabb beruházásokat.