Windows Media Player

A Windows Media Player amelynek a rövidítése WMP a Microsoft részéről fejlesztett alkalmazás a médiafájlok lejátszására. A Windows Media Player hangfájlok, videofájlok lejátszásán kívül CD lemezek tartalmának beolvasásától, Audio cd-k írására, és MP3 lejátszókkal való együttműködésre, illetve a beépített webáruház funkció segítségével dalokat is lehet rajta beszerezni.

A Windows-ok 1991 óta rendelkeznek médialejátszóval. A Windows 3.0-ba épített media player bizonyos típusú, .mmm kiterjesztésű fájlokat tudott megnyitni, amely bővíthető volt. A Video for Windows megjelenésével 1992-től lehetővé vált az AVI fájlok megnyitása, az Indeo kodek megjelenésével pedig bővült a lejátszható fájlok listája.

1995-ben a Microsoft bemutatta az ActiveMovie technológiát, amelyet később DirectShow néven ismertek. Ennek legfontosabb előnye a streaming technológia ismerete volt. A 6.4-es verzióval a program része lett, addig csak önálló alkalmazásként funkcionált. 2000-ben a Windows Me-hez közelítés jegyében jelent meg a 7-es verzió, egy újratervezett, dizájnos külső felülettel.

Fejlesztése innentől kezdve dinamikusnak nevezhető, az újabb verziók funkcionalitásban és megjelenésben is sokat változtak.

A Windows Media Player 12 a Windows 7-tel egy időben jelent meg. A szoftver beépített kodekeket tartalmaz DVD, HDCD, SVCD és VCD formátumok lejátszásához. A Windows 8 rendszerben lebutították ezért, így nem tudja lejátszani a DVD-ket, .vob fájlokat és más formátumokat.