Windows élményindex

A Windows élményindex méri a hardver és szoftverkonfigurációinak képességeit a Microsoft Windows rendszert futtató számítógépeken, majd azt pontszámmal értékeli. A magasabb pontszám legtöbbször azt jelenti, hogy a számítógép jobban és gyorsabban üzemel, mint az alacsonyabb pontszámmal rendelkező számítógépek, különösen ha összetettebb vagy nagy erőforrás igényű  műveletről beszélünk.

A Windows élményindex segítségével a felhasználók meghatározhatják számítógépük teljesítményét, és segít kiválasztani a számítógépükhöz legjobban illő programokat.

Részpontszámot kap minden egyedi hardverösszetevő. A legalacsonyabb alpontszám határozza meg a számítógép pontszámát. Tehát, ha a hardverösszetevők alpontszáma kettő abban az esetben a számítógép pontszáma is kettő. A pontszám nem egyenlő a részpontszámoknak az átlagával. A Usert arról tájékoztatják a részpontszámok, hogy milyen teljesítményt produkálnak a fontos összetevők, és hogy melyik alkatrészt lenne érdemes cserélni.

Például, ha számítógépe 3,3-as pontszámmal rendelkezik, megvásárolhat bármilyen, a Windows adott verziójához tervezett szoftvert, és használhat egy olyan számítógépet, amelynek pontszáma 3 vagy kevesebb.