Windows 8.1

A Windows 8.1 a Windows NT operációs rendszer Microsoft által fejlesztett kiadása. Gyártásra 2013. augusztus 27-én adták ki, kiskereskedelmi forgalomba pedig nagyjából 2013. októberében, körülbelül egy évvel elődje kiskereskedelmi kiadása után került sor, majd 2015-ben a Windows 10 váltotta fel.

A Windows 8.1 elérhetővé vált és letölthető az MSDN-en és a Technet-en keresztül, illetve ingyenes frissítésként elérhető a Windows 8 és Windows RT felhasználók kiskereskedelmi példányai számára a Windows Áruházban.

A Windows 8.1 célja a Windows 8 felhasználók és bírálók panaszainak kezelése volt az induláskor. A fejlesztések közé tartozik a továbbfejlesztett kezdőképernyő, további pillanat nézetek, csomagolt alkalmazások, szorosabb OneDrive integráció, Internet Explorer 11, Bing alapú egyesített keresőrendszer, látható Start gomb visszaállítása a tálcán, és visszaállíthatja a korábbi viselkedést, amikor a felhasználó asztalát nyitja meg bejelentkezéskor a Start képernyő helyett.

A Windows 8.1 olyan új technológiákat is támogat, mint a nagy felbontású kijelzők, a 3D nyomtatás, a Wi-Fi Direct és a Miracast adatfolyam, valamint a ReFS fájlrendszer.

A Windows 8.1 pozitívabb fogadtatásban részesült, mint a Windows 8, a kritikusok dicsérték az alkalmazások számára elérhető Windows 8-hoz képest kibővített funkcionalitást, a OneDrive-integrációt, a felhasználói felület módosításait, valamint a Windows 8 kezelőfelületének kezeléséhez szükséges kibővített oktatóanyagok hozzáadását.

E fejlesztések ellenére a Windows 8.1-et továbbra is kritizálták amiatt, hogy nem oldja meg a Windows 8 minden problémáját (például a Metro-stílusú alkalmazások és az asztali felület közötti rossz integrációt), valamint az online szolgáltatások kiterjesztett használatának lehetséges adatvédelmi vonatkozásait.

A Windows 8.1 általános támogatása 2018. január 9-én, a kiterjesztett támogatás pedig 2023. január 10-én ért véget. A Windows 8.1 Embedded Industry kiadásának általános támogatása 2018. július 10-én, a kiterjesztett támogatás pedig 2023. július 11-én ér véget.

2023 januárjában a hagyományos Windows operációs rendszert futtató számítógépek 2,59%-a Windows 8.1-et futtat, ezzel a 4. legnépszerűbb Windows-verzió, amióta a Windows 11 megelőzte azt.