Windows 7

A Windows 7 a Microsoft által otthoni és üzleti felhasználók számára kifejlesztett operációs rendszer. Kiskereskedelmi megjelenése: 2009. október 22. A Microsoft 2007-ben jelentette be, hogy három év múlva megjelenik a Windows Vista utódja, de a végső dátumot csak a fejlesztés során közölték.

Elődjével ellentétben a Windows 7-et nem forradalmi újításnak, hanem a Vista továbbfejlesztésének szerették volna szánni. A feladat az volt, hogy a Vistával kompatibilis alkalmazásokat és hardvereket kompatibilissé tegyék a Windows 7-tel.

Egy 2008-as előadás középpontjában a multitouchra, az újratervezett Windows Shellre, az új gyorsindítás eszköztárra és az otthoni hálózatra, a HomeGroupra helyezték a hangsúlyt. Egyes alkalmazások, amelyeket korábban integráltak a Windowsba, a továbbiakban nem lesznek integrálva, hanem különálló programonként érhetők el a Windows Live Essentials-ben. Ide tartozik a Windows Movie Maker vagy a Windows fotótár is.

A Windows 7 tartalmaz egy XP Mode (XPM) nevű funkciót is, amely lehetővé teszi a Pro, Enterprise és Ultimate verzió tulajdonosai számára a Windows XP SP3 Virtual PC kiegészítő letöltését. Ez a háttérben működik, és lehetővé teszi az XP és a Win7 programok egymás melletti futtatását. Az XPM csak processzor alapú virtualizációs támogatással lehet futtatni. Paul Thurrott Windows szakértő szerint a Microsoft csaknem 100 százalékos kompatibilitást ígér az XP-vel.

Az előzetes változatot 2009. május 5-én tették nyilvánosan elérhetővé. A Microsoft a Windows 7-et 2009. október 22-én jelentette meg, kevesebb mint három évvel a Windows Vista után. A vele azonos kódbázisra épülő szerverváltozat, a Windows Server 2008 R2 ugyanekkor jelent meg. Az első szervizcsomagot 2011. február 22-én tették nyilvánosan letölthetővé.

A rendszer elsődleges amikor funkció, hibajavító és biztonsági frissítéseket kap támogatása 2015. január 13-án fejeződött be. A kiterjesztett amikor már csak biztonsági frissítéseket kap támogatása 2020. január 14.-én fejeződött be. A támogatás befejezése ellenére jelenleg a NetMarketShare 2019. decemberi statisztikái alapján még a világ számítógépeinek kb. 26%-a Windows 7-et futtat.

A Blackcomb rendszer eredetileg Windows XP-n és Windows Server 2003-ra kellett volna épülnie. A Blackcomb-ban olyan fontos funkciókat építettek újra, mint a gyorsabb keresés és a fejlettebb tárolási rendszer. A Blackcomb fejlesztése később megszűnt, és egy új projekt, a Longhorn indult el.2003 közepére a Longhorn átvette a Blackcomb számára tervezett elsődleges funkciókat. 2003-ban, három nagy vírustámadás után a Microsoft megváltoztatta üzletpolitikáját, és megkezdte a meglévő rendszerek frissítését. A Longhorn fejlesztése csak 2004-ben indult újra.

A Blackcomb a Vienna nevet kapta, de a projekt végül annyira komplexé vált, hogy leállították, és elindítottak egy új projektet Windows 7 néven. 2008-ban bejelentették, hogy a Windows 7 lesz az operációs rendszer végleges neve. Az első külső verziók a Microsoft partnerek számára 2008 januárjában jelentek meg. Egy interjúban Bill Gates megígérte, hogy a következő Windows sokkal "felhasználóközpontú" lesz. Gates később azt állította, hogy a Windows 7 jelentős teljesítmény javulást ért el. Ez a teljesen újraírt rendszermagnak köszönhető.