Windows 11

A Windows 11 kódneve „Sun Valley” vagyis 21H2 verzió a Microsoft operációs rendszer kiadása, amelyet 2021 június végén hoztak nyilvánosságra a Windows 10 utódjaként. A Windows 11 2021 októberében jelent meg a felhasználók részére. A kompatibilis Windows 10-et futtató eszközökre ingyenes frissítésként érhető el Windows Update használatával.

A Windows 11 sokkal szigorúbb hardverkövetelményekkel rendelkezik az új biztonsági előírások miatt, mint a Windows 10. A Windows 11 kimondottan a 8. generációs és az újabb intel processzorokat támogatja, de van néhány kivétel, amelyek a 2. generációs Zen+, AMD Ryzen processzor, és a Qualcomm Snapdragon 850 ARM alapú rendszer. A Windows 11 a 32 bites X86 rendszereket nem támogatja.

A Windows 10 megjelenése után néhány Microsoft bennfentes kijelentette, hogy ez lesz a Windows utolsó verziója. Az operációs rendszert szolgáltatásnak tekintették, és idővel új verziók és frissítések jelentek meg. A Windows új verziójával vagy újra tervezésével kapcsolatos találgatások azonban felmerültek, miután a Microsoft közzétett egy Windows fiatalítására vonatkozó munkalistát. A "Sun Valley" kódnevű Windows vizuális frissítés célja a rendszer felhasználói felületének korszerűsítése volt. A Windows 11 név véletlenül kiszivárgott egy hivatalos Microsoft támogatási dokumentumban még júniusban.

A Windows 11 béta verziójáról kiszivárgott képek 2021. június 15-én jelentek meg az interneten, majd ugyanezen a napon egy kiszivárgott lemezkép a fenti verzióról is megjelent. A képernyőképek és a kiszivárgott lemezkép a törölt Windows 10X-hez hasonló felhasználói felületet mutatott.

Satya Nadella vezérigazgató és elnök a Microsoft Build 2021-es fejlesztői konferencián köszöntője alatt bejelentette a Windows újabb generációját, amelyet több hónapja a saját tárhelyén tárolt. 2021 június 24.-én a Microsoft hivatalosan is bejelentette a Windows 11 rendszert.