Windows 10

A Windows 10 későbbi kódnéven "Threshold 1", másnéven 1507-es verzió 2015. július 29-én jelent meg. A Microsoft elmondása szerint a 9-es verziót kihagyják a sok újdonság miatt, mások szerint viszont a Windows 9x-re írt programok verzió kiolvasás metódusa miatt. A Microsoft eredeti terve az volt, hogy ez lett volna az utolsó Windows, a jövőben csak frissítések jelentek volna meg, a Windows 11 nem.

A Microsoft korábbi célja az volt, hogy 2023-ra minden Windows-os számítógépen a Windows 10 legyen használatban. A Windows 7 SP1, Windows 8 (8.1) és Windows Phone 8 (8.1) felhasználók az első évben ingyenesen frissíthetnek a Windows 10-re. Ez a "nem eredeti" termékkulccsal aktivált rendszerekre is vonatkozott, de ettől még nem lett legális a használatuk.

A rendszer aktiválás nélkül is használható, és a korábbi verziókkal ellentétben a frissítések a Windows Update-en keresztül is telepíthetők. A Windows 10 forráskódja 2017. június 24-én kiszivárgott az internetre, ami új támadásokra adhat lehetőséget. A Windows 10 támogatása 2025. október 14-én lejár.

A számos újdonság mellett a Windows 10 egy új memóriatömörítési módszert is kiadott, aminek köszönhetően a rendszer lehetővé teszi az alkalmazások számára az adatok gyorsabb elérését és csökkenti a lapozófájl használatát.

A rendszerindítás és a rendszer leállítása sokkal gyorsabb lett, de a megspórolt időt viszont áttették az újraindításhoz. Ezt a leállítás és a hibernált mód kombinációjával valósították meg. Indításkor a rendszer nem egyenként tölti be a különböző illesztő és egyéb programokat, hanem egy leállás előtti memória képet tölt be a háttértárból. Ennek a módszernek a hátránya, hogy több lemezterületet foglal el, és újraindítást igényel illesztőprogram hiba vagy a rendszerbeállítások megváltozása esetén.