Szabad szoftver

A szabad szoftver egy olyan szoftver, amely szabadon használható, terjeszthető, módosítható és fejleszthető. A szabad szoftverek megszüntetik a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogi korlátozásokat, és lehetővé teszik a felhasználók számára a program szabad használatát és saját igényeik szerinti módosítását.

A szabad szoftverek általában a GNU General Public License (GPL) vagy más szabad szoftverekre vonatkozó licenszek alatt állnak, amelyek lehetővé teszik a szabad felhasználást és módosítást. A szabad szoftverek célja, hogy ösztönözze a szabad és nyitott technológia használatát, és hogy az emberek szabadon hozzáférjenek a modern társadalomban használt információkhoz és eszközökhöz.

Tehát a szabad szoftver egy olyan szoftver, amit a User felhasználhat tetszőleges céllal, és kívánalmak szerint futtathat. Tanulmányozhatja a müködését és igénye szerint változtathatja. A környezetében élőket segítve terjesztheti illetve szabadon másolhatja. A megváltoztatott programot továbbadhatja egy nagyobb közösség részére azért, hogy ők is élvezni tudják a változtatás eredményét.

A szabad szoftver kifejezés tehát a szoftver használatával járó szabadságjogokra utal. Ezeket a szabadságjogokat a szoftverre vonatkozó írásos licencszerződés biztosítja. Gyakorlati értelemben a szabad szoftver egy olyan szoftver, melynek licence garantálja a fenti szabadságjogokat.