Rosszindulatú szoftverek

A rosszindulatú szoftverek vagy angol nevén Malware, olyan számítógépes szoftverek, amelyek célja a felhasználóknak kárt okozni, vagy számítógépes rendszerek, hálózatok, adatok vagy akár személyes adatok megszerzése, károsítása vagy megsemmisítése.

A rosszindulatú programok számos formában megjelenhetnek, mint például vírusok, trójai kémprogramok, adathalász programok és még sok más típus.

A rosszindulatú szoftverek általában titokban telepítik magukat a számítógépre, és megpróbálják elrejteni jelenlététüket, hogy a felhasználó ne vegye észre.

A szoftver különböző módokon éri el rosszindulatú hatásait, például megsemmisítheti a rendszerfájlokat, lassíthatja a számítógépet, személyes adatokat lophat el, megzavarhatja a hálózati kapcsolatokat, vagy akár megakadályozhatja a felhasználót a számítógép normál használatában.

Az internet böngészése, a kétes eredetű fájlok letöltése vagy gyanús fájlok megnyitása is jelentős kockázatot jelent a rosszindulatú szoftverek megjelenésére. A számítógép és a hálózat biztonságának megőrzése érdekében kiemelten fontos az operációs rendszer és a biztonsági szoftverek folyamatos frissítése, valamint a gyanús fájlok, e-mailek, és weboldalak elkerülése.

Napjainkban a rosszindulatú szoftverek/programok mennyisége egyre növekszik, és mindig új típusok jelennek meg. Ezek a kártevő szoftverek ellen úgynevezett víruskereső programokkal tudunk védekezni.