Operációs rendszer

Operációs rendszereknek nevezzük azokat a programcsomagokat, amelyek a számítógép erőforrásainak megfelelő elosztásáért és a szoftverek futtatásáért felelősek. Az operációs rendszer a számítógépek rendszereinek az egyik legfontosabb része.

A legtöbb szoftver, alkalmazás és program futtatásához operációs rendszerre van szükség.

A számítógép erőforrásai közé tartozik például a processzor, a memória vagy a tárhely. Az operációs rendszer egyfajta közvetítőként működnek a szoftver és ezen erőforrások között, az éppen futó szoftver közötti optimális elosztásra törekszik.

Az operációs rendszer minden olyan eszközön megtalálható, amelyekben számítógép található. Ide tartozik az asztali számítógép, a mobiltelefon, a játékkonzol, a webszerver és a szuperszámítógép.

Az operációs rendszerek egyszerűen csoportosíthatók öt jellemző szerint.

Valós idejű operációs rendszerek

Ezeknek a rendszereknek a fő célja az alkalmazások valós időben történő futtatása. Olyan algoritmusokat használnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a leggyorsabban és a leginkább kiszámítható módon reagáljanak adott eseményekre. Általában eseményvezérelt vagy időbeosztó elv alapján készülnek, de gyakran mindkettő vonatkozik a tervezésre. Az eseményvezérelt rendszer az erőforrásokat a feladatok prioritása szerint vagy külső esemény hatására, míg az időbeosztó meghatározott időközönként osztja el az erőforrásokat. A valós idejű operációs rendszerek jó példája a HDTV-k rendszere, mivel minden késleltetés torzítaná, és pixelessé tenné a képet, a hangot pedig zajossá.

Többfelhasználós operációs rendszerek

A többfelhasználós operációs rendszerek lehetővé teszik, hogy egyszerre több felhasználó is hozzáférjen a számítógéphez. Ide sorolhatók az időbeosztó rendszerek és a webszerverek is, mivel ezek több felhasználó számára teszik lehetővé, hogy az idő beosztásával hozzáférjenek ugyanahhoz a számítógéphez. Az egyfelhasználós rendszerek csak egy felhasználót engedélyeznek, de egyszerre több programot is futtathatnak egy időben.

Multi tasking - Single tasking

A többfeladatos operációs rendszerek több programot is futtathatnak egyidejűleg az emberi érzékelés szintjén. Az egyfeladatos rendszer egyszerre csak egy programot futtat. A többfeladatos kétféle lehet, preemptív illetve kooperatív. A preemptív többfeladatos rendszer kis időszeletekre osztja a processzor munkáját, és ezeket a szeleteket osztja szét a programok között. A kooperatív rendszereknél minden folyamat bizonyos időpontokban felhagy a processzor használatával, és átadja azt egy másiknak.

Elosztott rendszerek

Az elosztott operációs rendszerek több független számítógépet kezelnek, hogy úgy tűnjön mintha egy számítógép lennének. A hálózatok fejlődése lehetővé tette a számítógépek számára, hogy kommunikáljanak és kapcsolódjanak egymással, így egy elosztott rendszer jött létre. Amikor a számítógépek együtt kooperálnak egy folyamatban, abban az esetben elosztott rendszert alkotnak.

Beágyazott rendszerek

A beágyazott rendszerek kompakt, és megbízható rendszerek. Kis eszközök, használatára mint például a PDA-k működtetésére készültek.

A mai számítógépek leggyakoribb operációs rendszerei: Android, IOS, Linux, OS X, Windows, Windows Phone. A Microsoft Windows kivételével mindegyik többfeladatos és többfelhasználós unix operációs rendszeren alapul.