Nyílt forráskódú szoftverek

A szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek (FLOSS) olyan számítógépes programok, amelyek szabadon használhatók, másolhatók, terjeszthetők, tanulmányozhatók és módosíthatók. Ilyen például a GNU/Linux operációs rendszer és változatai, a Mozilla Firefox és Google Chrome böngésző, valamint a LibreOffice irodai programcsomag.

A nyílt forráskód egyre nagyobb szerepet játszik az informatikában-ban. Ma a vállalatok és a kormányzati szervek a nyílt forráskódú szoftvereket a zárt programok alternatívájának tekintik. A cégek nagy része már most is nyílt forráskódot használ, ennek fő oka az alacsonyabb működési költségek, a gyártói függetlenség, a nyílt szabványokon alapuló működés és a szabad szoftverek korlátlan használata.

A Magyarország.hu magyar kormányzati portál új verziója a korábbi licencdíjas konstrukció helyett szinte kizárólag nyílt forráskódú programokat használ.

Az Európai Unió tanulmánya szerint a nyílt forráskódú szoftverekre fordított kiadások megduplázódása az EU GDP-jének évi 0,1%-os növekedéséhez vezet, anélkül, hogy figyelembe vennénk az informatikai szektor közvetlen nyereségét. Hollandiában a közigazgatási szervek több mint fele használ nyílt forráskódú szoftvereket. A holland parlament 2002-ben indította el az OSOSS projektet a nyílt forráskód hozzájárulására.

A nyílt forráskódú szoftverek népszerűek, mert lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban együttműködjenek, és tanuljanak egymástól. Ezenkívül az ilyen szoftverek gyakran ingyenesek, és nagyobb biztonságot, stabilitást és rugalmasságot kínálnak a felhasználóknak, mivel egyre többen dolgoznak rajta, folyamatosan fejlesztik és frissítik.