Ingyenes szoftverek

Az ingyenes szoftverek nyílt forráskódú programokból állnak, amelyek gyakorlatilag ingyenesen használhatók és módosíthatók. A forráskód alapján meg tudjuk, hogy a szoftver architektúrája és létrehozásának módja nyilvános, és bármely felhasználó megtekintheti, és módosíthatja. Ráadásul az ingyenes szoftvereknek nincs beszerzési költségük, így szinte mindig ingyenesen beszerezhetők.

Az 1980-as években alakult meg az ingyenes szoftver mozgalom, amely Richard Matthew Stallman egykori MIT egyetemi tanár nevéhez fűződik. Az ő filozófiája volt, hogy minden szoftvernek szabadon hozzáférhetőnek, modósíthatónak és terjeszthetőnek kell lennie. 1983-ban ő fejlesztette ki a GNU projektet, aminek egyik fontos feladata a teljesen ingyenes operációs rendszer megalkotása volt.

1985-ben Richard Matthew Stallman megalapította a Free Software Foundation (Szabad Szoftver Alapítvány) szervezetet, ami a szabad szoftver mozgalom ügyét támogatta. Innentől kezdve rengeteg ingyenes szabad szoftver projekt jött létre, amelyek közé tartozik az Open Office, Apache, Linux operációs rendszer vagy a GIMP képszerkesztő.