Freedos operációs rendszer

A Freedos egy ingyenes, nyílt forráskódú, szöveges operációs rendszer. A gyakorlatban ma már nem használják, csak legfeljebb régi, elavult programok, például klasszikus játékok futtatására.

Laptop vagy asztali számítógép beszerzésekor előfordulhat, hogy a számítógépet Freedos-szal értékesítik ez azért van mert a legelterjedtebb, leggyakrabban használt Windows operációs rendszer fizetős és a Freedos használatával viszont olcsóbban is el tudják adni a számítógépet.

Cserébe viszont egy másik operációs rendszert kell telepíteni a gépre az első használat előtt. Ez azoknak lehet hasznos, akik már rendelkeznek Windows-szal, vagy azt külön szeretnék megvásárolni, illetve azok számára, akik más operációs rendszert szeretnének használni.

Amint azt már Ön is tudja, a Windows operációs rendszer a Microsoft tulajdona. Az előnyök kihasználása, a megfelelő működés garantálása és a legjobb támogatás biztosítása érdekében a Microsoft minden egyes Windows licencért díjat számít fel, tehát ha a felhasználó telepíteni szeretné a számítógépére, akkor fizetnie kell a cégnek, vagy ha a Gyártók beépítik az alapfelszereltségükbe akkor ők fizetik az ezzel járó engedélyeket.

Ez a tény bizonyos esetekben nagyon jó lehet, de az igazság az, hogy a licencek ára néha meglehetősen magas. Emiatt egyes vállalatok olyan számítógépeket forgalmaznak, amelyek nem tartalmazzák a Windows operációs rendszert, feltételezve, hogy a felhasználó majd telepíti azt.

Ez azonban a legtöbb gyártó és a Microsoft között létrejött megállapodás miatt nem ilyen egyszerű, hiszen tilos operációs rendszer nélküli készülékeket árulni ha ezt megteszik, a számítógép indításkor hibát fog jelezni és nem fog működni.