Dobozos szoftver

A dobozos szoftver egy olyan szoftver, amely fizikai formában elérhető CD-n vagy DVD-n. A doboz tartalmazza a szoftver telepítését lehetővé tevő adathordozót, valamint egyéb információkat, mint például a felhasználói kézikönyvet, a rendszerkövetelményeket és a licenclevelet

A dobozos szoftvereket általában üzletekből vagy online áruházakból vásárolják, meg és a felhasználók fizikai formában kapják meg a terméket. Ez ellentétben áll az interneten digitális formában elérhető letölthető szoftverekkel szemben.

A dobozos szoftver egy előre elkészített program, amelyet csak leveszünk az üzlet polcáról, feltelepítjük és máris működni fog. Nem kell róla egyeztetni, hogy mit tudjon, adott funkciói vannak. Léteznek olyan esetek amikor modulokból is összerakható, vagyis kiválaszthatjuk, hogy mely funkciókra van szükségünk, és melyekre nem. Ez azt jelenti, hogy nincs befolyásunk az egyes funkciók működésére. Általános működés is jellemzi, fel kell készülni arra, hogy többen fogják használni, ezért általában több adat kezelését kell támogatni mint például (egyedi mező).

A dobozos szoftver előnyei

  • Bevétel: Mivel csak egy programot kell megírni, és azt többször lehet értékesíteni. 
  • Frissítés: Amennyiben ha mindig adunk ki hozzá kötelező frissítést, akkor mindenhol a programnak ugyanaz a verziója létezik. Tehát ha javítjuk akkor azt mindenhol kijavítjuk és nem kell mindenhol kódszinten javítani.
  • Dokumentáció: Egy dokumentációt kell csak készíteni.