Blog

Windows XP letöltés - Mit válasszak helyette?

2022.07.01 00:00
Windows XP letöltés - Mit válasszak helyette?

A Windows XP mítosza

 

A Windows XP operációs rendszer nagyon sokáig meghatározó szereplője volt az informatika világának, sokan még a mai napig nosztalgiával gondolnak vissza rá. Ez nem véletlen, hiszen valóban egy jól sikerült operációs rendszer volt, amely mind képességeit illetően, mind a stabilitás terén jóval többet nyújtott mint az elődei, akár a Windows 95-re, Windows 98-ra, vagy a Windows Me rendszerekre gondolunk.

 

A Windows XP több mint húsz éve jelent meg: a két, természetesen magyar nyelven is elérhető alapváltozatot (Windows XP Professional és Windows XP Home Edition) 2001. október 25-én adták ki eredetileg. A Windows XP megjelenésével a Microsoft összevonta az otthoni és üzleti felhasználóknak fejlesztett operációs rendszereit.

 

A Windows XP-t illető nosztalgia nagyrészt annak is köszönhető, hogy éppen ebben az időszakban zajlott le a számítógépek tömegessé válása a mindennapjainkban, így sokaknak életük első és meghatározó operációs rendszere a Windows XP volt. Szerettük, mert jól működött, úgy működött, ahogyan az elvárható. Azonban egyértelműen kijelenthetjük, hogy napjainkra bizony nagyon eljárt a Windows XP felett az idő. Azt is mondhatnánk, hogy biztonsági szempontból már-már életveszélyes ezt a rendszert használni.

 

A Windows XP mára elavult

 

Sajnos tényleg komoly veszélynek teszed ki magad és számítógéped, ha még mindig ragaszkodsz a Windows XP használatához, hiszen egy több mint húsz éves operációs rendszerről van szó, ez az informatika felgyorsult világában rengeteg időnek számít.

 

A Windows XP terméktámogatásának alap fázisa 2009 áprilisáig tartott, a meghosszabbított támogatás pedig 2014. április 8-án ért véget, mind a Home, mind a Professional változatnál. Ami azt jelenti, hogy lassan egy évtizede nem működik ezeknél a rendszereknél a Windows Update, így sehogyan sem frissíthető az operációs rendszer.

 

Mindez óriási biztonsági kockázatot jelent, hiszen a Windows XP tele van olyan sebezhetőségekkel, melyeket a vírusok és kártékony szoftverek előszeretettel kihasználnak. A statisztikák szerint 2021. júniusi adatok szerint még mindig Windows XP fut a számítógépek 0,59%-án.

 

Mit válasszak a Windows XP helyett?

 

Ne ess abba a hibába, hogy a Windows XP telepítésével ilyen veszélyeknek teszed ki magad, helyette válassz egy korszerűbb megoldást! Azonban a frissebb alternatíváknál is nagyon fontos, hogy mindig csak eredeti Windowst telepíts, mert ha nem így jársz el, akkor legalább akkora hibát követsz el a biztonságot illetően, mintha egy ősöreg operációs rendszert telepítenél!

 

A magyar Windows XP ingyenes letöltése (vagy valamilyen újabb Windows letöltése) nem csak nem szép dolog, de kifejezetten veszélyes is, akár a torrentről letölthető Windowst keresed, akár valamilyen más kalózverziót telepítenél. Az eredeti licenszkulcsot megkerülő Windows activatorok már önmagukban is gyakran kárt okozhatnak.

 

A biztonsági gondok mellett a másik nagy probléma a régebbi Windows verziókkal (így a Windows XP-vel is), hogy az újabb hardvereszközöket csak a legritkább esetben támogatják, egyszerűen nem fogsz megfelelő Windows drivereket találni a gép működtetéséhez.

 

Jelen pillanatban a legjobb megoldásként a Windows 11 és a Windows 10 operációs rendszerek telepítését javasolja a Microsoft, hiszen ezekhez még jó pár éven keresztül elérhetőek lesznek a frissítések a Windows Update hivatalos frissítési csatornáin keresztül. Persze csak akkor, ha jogtiszta Windows licensszel rendelkezel, amit könnyedén és egészen olcsón beszerezhetsz a Szoftverpremium áruházban.