Blog

Windows 11 kisokos - Minden a legújabb Windowsról

2022.07.12 00:00
Windows 11 kisokos - Minden a legújabb Windowsról

Mik a legfőbb tudnivalók a Windows 11-ről?



A legfrissebb operációs rendszernek számító Windows 11 megjelenési dátuma 2021. október 5. volt, amely időpont óta a megkerülhetetlen számítógépes szoftver szokás szerint elindult világhódító útjára.

 

A korábbiaknak megfelelően a Windows 11 többféle, eltérő funkcionalitású verzióban is elérhető, hiszen egy kisiskolásoknak szánt otthoni laptop esetében nem feltétlenül ugyanazokra a szolgáltatásokra van szükség, mint egy nagyvállalat több ezer PC-t számláló gépparkja esetében.

 

A felhasználók ezért a Windows 11 Home, Windows 11 Professional, Windows 11 Enterprise, Windows 11 Mixed Reality, Windows 11 Education verziók közül választhatják ki a számukra legideálisabb kiszerelést.

 

A Windows 11 gépigénye

 

Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a Windows 11 rendszerkövetelményét! A Windows 11 kompatibilitás ellenőrzése az általános gépigény csekkolása mellett a Windows 11 által nem támogatott processzorok kiszűrése miatt is különösen fontos.

 

A Windows 11 kompatibilitás annak a listának a tételes ellenőrzését jelenti, melyben a Microsoft közölte a rendszer futtatásához szükséges rendszerkövetelményeket. A Windows 11 gépigénye a következők szerint alakul:

 

    • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC).
    • Memóra: 4 GB.
    • Tárterület: Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz.
    • Rendszerfirmware: UEFI, biztonságos rendszerindítás.
    • TPM: Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0.
    • Grafikus kártya: DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal.
    • Kijelző: Legalább 9” képátlójú, színcsatornánként 8 bites, nagy felbontású (720p) kijelző.
    • Internet: A Windows 11 Home kiadás használatához internetkapcsolat és Microsoft-fiók szükséges. A Windows frissítések telepítéséhez, valamint bizonyos funkciók letöltéséhez és használatához valamennyi Windows 11 verziónál internethozzáférésre van szükség.

 

A Windows 11 ára - mennyibe kerül?

 

A Windows 11 ára vonatkozásában különbséget kell tennünk, hogy melyik verzióról beszélünk: a Windows 11 Home jelenleg akciósan 8.990 Ft, ahogyan meglepő módon a magasabb funkcionalitású Windows 11 Professional ára is ugyanennyi, így most mindenképpen ez számít a legjobb ár-értékű Windows 11 árnak.

 

Az üzleti felhasználók Windows 11 vásárlása esetén a Windows 11 Enterprise kiszerelést javasoljuk, ennek a Windowsnak az ára valamelyest drágább, 19.990 forintért érhető el az eredeti Windows 11 termékkulcs a vállalati számítógépekre.

 

Windows 11 frissítés - Hogyan frissíthetünk a legújabb operációs rendszerre?

 

A Windows 11 frissítés szerencsére nem bonyolult, egyáltalán nem kell rendszergazdának lenned ahhoz, hogy elboldogulj a feladattal.

 

A frissítés Windows 11-re a Windows 11 frissítési segéddel történik, amelyet megtalálsz a Microsoft hivatalos Windows 11 telepítési segéd oldalán.

 

A Windows 11 telepítési segéd a teljes Windows 10 frissítése Windows 11-re folyamaton keresztül végigvezet majd, alkalmazásával biztosan elkerülhetsz minden Windows 11 frissítés hibát. Az oprendszer telepítése után a korábbi verzióktól eltérően nem lesz lehetőséged a Windows 11 frissítés letiltására, ezzel is fokozva eszközeid biztonságát.

 

Windows 11 letöltése

 

A Windows 11 letöltése szintén a Microsoft hivatalos csatornáiról történik, nincs ez másként a Windows 11 magyar ISO letöltés esetén sem. Ilyenkor egy több kiadást tartalmazó ISO-fájlt tölthetsz le, amelynél a megfelelő kiadás feloldása az általad megvásárolt eredeti termékkulcs használatával történik majd.

 

A Windows 11 frissítés letöltése esetén szintén meg kell majd adnod a tőlünk vásárolt licensz mellé kapott Windows 11 termékkulcsot.

 

Windows 11 telepítése lépésről-lépésre

 

Milyen pontokon kell végigmenni a Windows 11 telepítése során? Nem mindegy, hogy a Windows 11 telepítése régi gépre vagy újonnan vásárolt eszközre történik. Ha a régi gépeden Windows 10 fut, akkor a Windows frissítési segéd használatát javasoljuk, míg újonnan beszerzett számítógép esetén a Windows 11 USB telepítő létrehozása ajánlott a letöltött Windows 11 ISO fájlból.

 

A Windows 11 telepítési segéd felhasználóbarát módon lépésről-lépésre végigvezet majd a szükséges lépéseken, ahogyan a Windows 11 USB telepítő hasonlóan fogja majd a kezed.

 

A Windows 11 telepítése TPM nélkül viszont problémás, hiszen ennek megléte a Windows 11 rendszerkövetelményei között szerepel. Ha géped nincs felszerelve TPM modullal, akkor bizony a Windows 11 telepítő különféle trükközések nélkül nem fog elboldogulni, hiába vásároltál hivatalos Windows 11 licenszet.