Blog

Operációs rendszerek

2023.04.03 12:06
 Operációs rendszerek

Mik az Operációs rendszerek és milyen fajták léteznek?

Az operációs rendszerek valójában szoftvercsomagok (programok gyűjteménye), amelyek a számítógépes erőforrások helyes és biztonságos elosztásáért és a szoftverek működéséért felelősek. Szinte minden program működtetéséhez szükség van valamilyen rendszerre. 

Az operációs rendszerek valamilyen összehangolást végeznek a különböző erőforrások (például memória, processzor és tárhely) között. Nemcsak a programok, hanem a felhasználók számára is egységes kezelőfelületet hoz létre. A gyakori rövidítése az OS (Operation System) szóból ered. 

Amennyiben egy felhasználó szemszögéből gondolkodunk, meg kell jegyezni, hogy nem minden program használható minden rendszeren, ilyen például az Adobe Photoshopon vagy a legtöbb Microsoft terméken (Word, PowerPoint). 

Fontos megjegyezni azt is, hogy eltérő biztonsági szinttel rendelkeznek. Az operációs rendszerek minden számítógéppel rendelkező eszközön futnak, például mobiltelefonokon, asztali számítógépeken, notebookokon és laptopokon, sőt webszervereken is. 

Az Operációs rendszer a felhasználók részére lehetővé teszi, hogy könnyen tudják kezelni a számítógépüket anélkül, hogy ismerni kellene a részleteket a számítógép működéséről. 

A rendszerek feladatai

A rendszereknek rengeteg feladata van, amelyek közé tartozik:

  • Hardver kezelés: A számítógép hardvereinek kezeléséért felelős, amelyek közé tartozik a billentyűzet, egér, memória, processzor.
  • Alkalmazás futtatás: Az operációs rendszer teszi lehetővé a futó alkalmazások futtatásához szükséges erőforrásokat, és a processzor időosztásában is segítséget nyújt.
  • Mappa és fájl kezelés: A Userek részére lehetővé teszi, hogy mappákat és fájlokat tudjanak létrehozni, törölni vagy módosítani, illetve keresni.
  • Periféria kezelés: Az Os kezeli az adott számítógépen a perifériákat, mint például a digitális kamera, nyomtató stb..
  • Biztonság: A megfelelő biztonságot az operációs rendszer nyújtja a rosszindulatú szoftverek, vírusok, és különböző kiberbiztonsági kockázatok ellen.
  • Hálózati kommunikáció: Az OS teszi lehetővé a számítógépek közötti hálózati kommunikációt, illetve az internetre való csatlakozást.

Az Operációs rendszerek ezek mellett még számos különböző extra funkciókkal is rendelkeznek mint például a személyre szabott beállítás, automatikus frissítés, virtuális asztalok stb…

Milyen rendszerek léteznek?

Sokféle Operációs rendszer típus létezik, amelyek között megtalálható például a Jól ismert Windows 11, Windows 7, Windows XP, Ubuntu, Linux Lite, Mac OS, iOS, Android és DOS. Nézzünk meg ezek közül néhányat:

Windows rendszerek: Kétségtelenül ezek a legelterjedtebbek a mai felhasználók körében stabil működésük, támogatásuk és ergonómikus felhasználói felületük miatt a Microsoft folyamatosan fejleszti a verziókat.

Mac OS: Egy Unix alapú rendszer, míg a Linux típusú rendszerekkel rengeteg Adobe vagy Microsoft programot tud futtatni. Több, mint 100 millió felhasználóval rendelkezik. Előnye a többi operációs rendszerrel szemben, hogy egy gyártó tervezi a hardvert és a legfontosabb szoftvereket is.

Ubuntu: A Linux rendszerek közül a leghíresebb, egy Debian-alapú disztribúció folyamatos hibajavításokkal és frissítésekkel. Ez a leghíresebb Linux alapú operációs rendszer, amely például nagyon elterjedt a fejlesztők körében. 

Linux Lite: Sokan a Windows egyik legjobb alternatívájaként tartják számon, ugyanúgy fejlett és hihetetlenül biztonságos, de ne feledjük, hogy ezen sem fut el rengeteg program, ami szükséges lehet például a mindennapi irodai munkához. 

Android: egy olyan Linux alapú rendszer, amelyet kifejezetten mobil eszközök és tabletek részére fejlesztettek ki. Magát a fejlesztését a Google kezdeményezte, a Java-alapú platform a legnépszerűbb mobil operációs rendszer.


IOS: az Apple mobilra fejlesztett operációs rendszere, amely egyaránt alkalmas iPhone, iPad és iPod Touch eszközök futtatására is, ez a rendszer alkalmas lehet akár többfeladatos munkavégzésre is. Felhasználói felülete talán a legkedvezőbb az összes mobilos rendszerek közül.

DOS: A 80-as és 90-es években volt népszerű a DOS (Disk Operating System), amely egy egyszerű rendszer volt. Egy parancssori alapú rendszer volt, amely a számítógépek fájlkezelését és működését tette lehetővé. Ez a rendszer volt az első, amelyet a Microsoft fejlesztett ki, és rengeteg PC-n volt futtatva. 

Napjainkban már nem használatos rendszer a DOS mivel a sokkal fejlettebb OS rendszerek mint például a Linux vagy a Windows sokkal bonyolultabb funkciókkal rendelkeznek.