Blog

Mit csinál egy szoftvertesztelő?

2023.03.16 09:05
Mit csinál egy szoftvertesztelő?

A szoftvertesztelő feladatai közé tartozik a szoftverhibák és problémák azonosítása, dokumentálása és jelentése a fejlesztőknek, valamint a javítások nyomon követése. A tesztelőnek meg kell győződnie arról, hogy a szoftver megfelel a felhasználói elvárásoknak, és biztosítania kell a szoftver funkcionalitását, megbízhatóságát és teljesítményét.

A szoftvertesztelők számos különböző tesztelési módszert használhatnak, például Teljesítménytesztek, funkcionális tesztek, stressztesztek, kompatibilitási tesztek, biztonsági tesztek és még sorolhatnánk.

Az egyes tesztek célja a szoftver hibáinak és problémáinak azonosítása különböző szempontok szerint, és annak biztosítása, hogy a szoftver megfelelően működjön minden környezetben és használati helyzetben.

A szoftvertesztelők legtöbbször részt vesznek a komplett fejlesztési folyamatban, az olyan előkészítő munkától kezdve, mint az üzleti és felhasználói követelmények meghatározása, a tesztelési stratégiák és tesztesetek megtervezése, a tesztelési eredmények elemzéséig és végül a szoftver kiadásáig. 

Összefoglalva, a szoftvertesztelők célja, hogy biztosítsák a szoftver teljesítményét, megbízhatóságát, funkcionalitását a felhasználók számára. 

A tesztelő szerepe a fejlesztési folyamatban

A szoftvertesztelő szerepe a fejlesztési folyamatban rendkívül fontos. Azonosítják a szoftverhibákat, és jelentik azokat a fejlesztőknek, akik ezután elvégezhetik a különböző javításokat. Ez a folyamat biztosítja, hogy a szoftver megfelelően működjön, és megfeleljen a felhasználói követelményeknek.

A szoftvertesztelők az elsők, akik tesztelik a szoftvert, mielőtt azt a végfelhasználók elkezdenék használni. Ez azt jelenti, hogy a tesztelőknek képesnek kell lenniük minden olyan hibát és problémát azonosítani, amely a User szemszögéből felmerülhet. 

A szoftvertesztelők felelősek azért, hogy a szoftver a felhasználók igényei szerint működjön, és biztonságos legyen a végfelhasználók számára. A tesztelők jellemzően a fejlesztőcsapat tagjai, akik a fejlesztési folyamat során szorosan együttműködnek a fejlesztőkkel. 

Az ő feladatuk közé tartozik a tesztstratégiák kidolgozása, a tesztesetek tervezése és végrehajtása, valamint a teszteredmények elemzése. A szoftvertesztelők olyan eszközöket használnak, mint a tesztelési automatizálás, amelyek lehetővé teszik számukra a szoftverek hatékonyabb és gyorsabb tesztelését. 

Ezenkívül a szoftvertesztelők a kiadás után is tesztelik a szoftvert, hogy biztosítsák a szoftver megbízhatóságát és stabilitását.

A tesztelés módszerei és típusai 

A szoftvertesztelés során használt típusok és módszerek kiválasztása attól függ, hogy milyen típusú szoftvert kell tesztelni, milyen célkitűzésekkel és milyen környezetben dolgozik a szoftvertesztelő csapat. 

Az alábbiakban felsorolunk néhány szoftvertesztelési típust és módszert, amelyek segítenek a tesztelési folyamat hatékonyabbá tételében:

Funkcionális tesztelés

A funkcionális tesztelés a leggyakrabban alkalmazott tesztelési típus, amely azt vizsgálja, hogy a szoftver megfelel-e a tervezett funkcióknak és azok megfelelően működnek-e. Az ilyen típusú tesztekhez általában teszteseteket használnak, amelyek lefedik az összes tervezett funkciót.

Teljesítménytesztelés

A teljesítménytesztelés azt vizsgálja, hogy a szoftver hogyan viselkedik bizonyos körülmények között, például terhelés alatt, különböző adatméretekkel és terhelésekkel. A tesztelők általában olyan szoftvereket használnak, amelyek lehetővé teszik a szimulált terhelést és az eszközök mérését a szoftver teljesítményének értékeléséhez.

Automatizált tesztelés

Az automatizált tesztelés célja, hogy csökkentse a manuális tesztelési folyamatot, amely nagy mennyiségű teszteset elvégzését igényli. Az automatizált tesztelési eszközök lehetővé teszik a tesztelők számára, hogy előre meghatározott teszteseteket hajtsanak végre a szoftverben, és összehasonlítsák az elvárt és a tényleges eredményeket.

Biztonsági tesztelés

A biztonsági tesztelés a szoftver biztonsági részét vizsgálja, és azonosítja a sérülékenységeket és a biztonsági hibákat. A tesztelés során különböző módszereket alkalmaznak, mint például a penetrációs tesztelés, és az etikus hackelés.

Kompatibilitási tesztelés

A kompatibilitási tesztelés azt vizsgálja, hogy a szoftver működik-e különböző platformokon, operációs rendszerek alatt és az összes fontosabb böngészővel. 

A szoftvertesztelés jelentősége a termék minőségének biztosításában

A szoftvertesztelés kiemelten fontos szerepet játszik a szoftverfejlesztési folyamatban, mivel biztosítja, hogy a létrehozott szoftver kiváló minőségű és megbízható legyen. 

Hibák és problémák azonosítása

A szoftvertesztelés segít azonosítani a szoftverben található hibákat és problémákat, mielőtt a szoftver kiadásra kerülne. A tesztek segítségével a szoftvertesztelők azonosítják a hibákat, és jelentést készítenek róluk, hogy a fejlesztők ki tudják javítani azokat.

Költségcsökkentés

A szoftvertesztelés segíti a költségek csökkentését, mivel a hibák korai felismerésével csökkenthető a szoftverfejlesztési folyamat későbbi szakaszaiban felmerülő költségek.

Visszajelzés az ügyfelek felé

A szoftvertesztelés lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfeleknek visszajelzést adjunk a szoftver minőségéről és megbízhatóságáról. Az ügyfelek pedig szintén jelezni tudják a szoftvertesztelők felé, hogy milyen észrevételeik, és elvárásaik vannak a szoftverrel kapcsolatban.

Mint látható, a tesztelők kulcsszerepet játszanak a szoftverfejlesztési folyamatban, mivel szoftvertesztelést alkalmaznak annak biztosítására, hogy a készülő szoftver megfelelő minőségű legyen. 

A szoftvertesztelőknek sokféle feladatuk van, az alapvető tesztek elvégzésétől a hibák azonosításán és javításán át az ügyfelekkel való kapcsolattartásig. A szoftvertesztelési folyamatban a tesztelők szakértelme és tapasztalata elengedhetetlen ahhoz, hogy a szoftver minősége és megbízhatósága megfelelő legyen. 

Ha egy tesztelő jól végzi a munkáját, az nemcsak a fejlesztők, hanem a felhasználók számára is javíthatja a szoftverrel kapcsolatos élményt. A szoftvertesztelők szerepe tehát kiemelten fontos a szoftverfejlesztési folyamat során, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a tesztelők kiválasztására és munkájuk minőségének biztosítására.