Blog

Linux operációs rendszerek listája

2023.04.03 11:49
Linux operációs rendszerek listája

A Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet számos szervezet és felhasználó használ szerte a világon. A közösség és a fejlesztők számos Linux rendszer változatot támogatnak, illetve hoztak létre. Ebben a blogban bemutatjuk a linux operációs rendszerek listáját.

Ubuntu

Az Ubuntu egyike a legnépszerűbb Linux operációs rendszereknek, amely a Canonical által fejlesztett linux disztribúció. Az Ubuntu rendszer célja az, hogy könnyen használható legyen, és rengeteg szoftvert tartalmazzon, amelyekkel a Userek dolgozhatnak. Az Ubuntu további verziói közé tartozik az Ubuntu MATE, az Ubuntu GNOME és az Ubuntu Studio.

Debian

A Debian Linux egy másik népszerű operációs rendszer, amely az Ubuntu alapja. A Debian rendszer szintén nyílt forráskódú, és számos alkalmazást tartalmaz a rendszerhez, így a felhasználók széles körű használatára alkalmas. A Debian további verziói közé tartozik a Debian Edu, a Debian Med és a Debian Live.

Fedora

A Fedora egy szintén fontos Linux operációs rendszer, amelyet a Red Hat támogat. A Fedora rendszer célja az, hogy az új technológiákra fókuszáljon, és a fejlesztők közössége által támogatott legyen. A Fedora további verziói közé tartozik a Fedora Workstation, a Fedora Server és a Fedora Cloud.

CentOS

A CentOS egy másik Red Hat alapú Linux operációs rendszer, amely az üzleti felhasználók számára készült. A CentOS célja az, hogy stabil, biztonságos és könnyen telepíthető legyen. A CentOS további verziói közé tartozik a CentOS Atomic Host, a CentOS Linux és a CentOS Stream.

Arch linux

Az Arch Linux egyedi azzal, hogy az új verziók közvetlenül a fejlesztőktől érhetők el. Az Arch Linux további előnye, hogy könnyen testreszabható, mert a felhasználók csak azt telepítik, amire valóban szükségük van. Az Arch Linux további verziói közé tartozik az ArchBang és az ArchLabs.

Manjaro

A Manjaro Linux egy Arch Linux alapú operációs rendszer, amelyet a közösség fejlesztett ki. A Manjaro Linux célja az, hogy a felhasználók számára könnyen használható legyen, és egy olyan rendszert kínáljon, amely könnyen telepíthető és testreszabható. A Manjaro Linux verziói közé tartozik a Manjaro Cinnamon, a Manjaro GNOME és a Manjaro KDE.

Open Suse

Az OpenSUSE Linux szintén egy másik fontos operációs rendszer, amelyet a SUSE cég támogat. Az OpenSUSE rendszer két verziója érhető el a Leap és a Tumbleweed. A Leap a stabil verzió, míg a Tumbleweed a legújabb szoftvereket tartalmazza. Az OpenSUSE további verziói közé tartozik az OpenSUSE Education és az OpenSUSE Enterprise.

A Linux operációs rendszerek listája rendkívül széles és változatos. Az Ubuntu, a Debian, a Fedora, a CentOS és az Arch Linux az öt legfontosabb Linux rendszer, amelyek mindegyike különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Az Ubuntu könnyen használható, míg a Debian nagyobb testreszabhatóságot biztosít. A Fedora a legújabb technológiákat támogatja, míg a CentOS a stabilitásra és biztonságra fókuszál. Az Arch Linux pedig nagyon minimális és nagyon testreszabható.