Blog

Mesterséges intelligencia az állásinterjúkon

2023.06.26 21:18
Mesterséges intelligencia az állásinterjúkon

A ChatGPT berobbanásával épp egy hatalmas fejlődési ugrás szemtanúi vagyunk, ám ez a technológia olyan területekre is hatással van, amire elsőként talán nem is gondolnánk. A mesterséges intelligenciák napról napra válnak hatékonyabbá, így aztán egyre többen használják ki az ebben rejlő potenciált.

Precízen megadott parancssorokkal ma már bárki írathat kész szövegeket, akár a legváltozatosabb témákban is, sőt, az MI gyakorlati haszna ezen jóval túlmutat. Hiszen még olyan sorsdöntő pillanatokban, mint amilyen például egy önéletrajz benyújtása is hatalmas segítséget jelenthet a mesterséges intelligencia. Álláskeresőként akár a pályázatunk lektorálását is nyugodtan rábízhatjuk a programra, így jutva előnyhöz. De vajon mi a helyzet a munkáltatói oldallal? Nos, a legfrissebb elemzések alapján ott is komoly változásokra lehet számítani a közeljövőben.

Alaptalan a félelem a technológiával kapcsolatban?

A mesterséges intelligencia hirtelen térhódítása még szakértői berkekben is megkongatta a vészharangokat, a laikusok körében pedig ez egy régóta fennálló dilemma. Persze ez utóbbiról jórészt a szórakoztatóipar is tehet, hiszen az MI gyakorta ellenségképként volt ábrázolva a könyvekben és a filmekben is. Noha attól gyaníthatóan a közeljövőben sem kell tartanunk, hogy egy magára ébredt gépi tudat átveszi az irányítást a bolygón, bizony az innovációknak nagyon komoly hatásai lehetnek az életünkre. Tudniillik ma már nem csak arról van szó, hogy az okosotthon rendszerek komfortosabbá teszik a mindennapjainkat és a beadandó dolgozattal járó nyűgöket áthárítjuk a programokra. Hamarosan olyan döntések meghozatalát is a mesterséges intelligenciára bízhatnak, amik sorsfordító jelentőséggel bírnak a jövőnkre nézve.

Az MI határozhatja meg, alkalmasak vagyunk-e a megpályázott pozícióra

A világ egyik legnagyobb online önéletrajz készítő oldala átfogó felmérést készített, amiben a munkáltatókat és az álláskeresőket kérdezték az MI használatáról. Utóbbiak kapcsán talán nem jelent túl nagy meglepetést, miszerint a válaszadók közel fele - egész pontosan 48%-a - vallotta azt, hogy a benyújtott pályázathoz igénybe vették a mesterséges intelligencia segítségét. Jóval meghökkentőbb, hogy az így eljárók közel 80 százaléka tapasztalta azt, hogy nagyobb arányban kapott választ, mint amikor saját maga intézte az önéletrajz összeállítását. Jól látszik tehát, hogy a technológia már most hatalmas előnyhöz képes juttatni a felhasználókat. Az igazán érdekes reakció ugyanakkor a vállalati toborzóktól érkezett. Eszerint ugyanis 2024-ben már a 40 százalékuk az MI segítségével bírálja el a jelentkezőket, sőt, minden hetedik megkérdezett az egész folyamatot a mesterséges intelligenciára bízza majd. Ez azt jelenti, hogy az önéletrajz beérkezésétől egész a felvételig teljes mértékben emberi beavatkozás nélkül zajlik majd a procedúra ezeknél a cégeknél.

A legfontosabb kérdés: jól járhatunk-e a változással?

A legnagyobb dilemmát persze nem is feltétlenül az elvi kérdések jelentik, hiszen egy állásinterjú vonatkozásában a mi részünkről a legfontosabb, hogy sikerrel záródik, avagy nem. Azt viszont már a szakértők sem tudják biztosan megállapítani, hogy álláskeresőként vajon nyerünk-e az MI térhódításán, vagy épp ellenkezőleg. Elviekben ugyanis ez leginkább azon múlik, milyen beállítottságúak vagyunk. Egyesek számára előnyt jelenthet, ha egy gép végzi az elbírálást, lévén így nem kell bizonyos előítéletektől tartani és majdnem biztosak lehetünk benne, hogy objektív szempontok alapján történik meg a döntés. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy feszélyezve érezzük magunkat, amiért egy program végzi a folyamatot, így aztán ahelyett, hogy természetesen viselkednénk, megpróbáljuk a megfelelő kifejezésekkel, kulcsszavakkal és mondatokkal a kívánt útra terelni a dolgot. Ez azonban közel sem ilyen egyszerű feladat, ezért aztán könnyen lehet, hogy végül katasztrófába torkollik az egész.

Morálisan is megkérdőjelezhető ez az irány

Innen pedig csupán pár lépésnyire van az, amikor az online interjú két mesterséges intelligencia közt zajlik majd, hiszen a technológia immáron azt is lehetővé teszi, hogy magunk helyett egy MI-t bízzunk meg a válaszok megadásával. Ez persze korántsem tűnik bölcs döntésnek, sőt, morálisan is erősen kifogásolható, ám az emberi leleményesség nem ismer határokat, főleg, ha olyan fontos dolgokról van szó, mint egy hőn áhított állás megszerzése. Egyelőre azonban még kár lenne kongatni a vészharangokat, hiszen úgyis a gyakorlat dönti majd el, mennyire lesz működőképes ez a rendszer. Egy dolog azonban teljesen biztos. Mégpedig hogy az életünk szinte minden területén komoly változásokat okoz a mesterséges intelligencia.